Adószám: 18488807-1-20

Számlaszám: 10402740-50526678-50841001

Országos Agarász Egyesület

[alapítva: 1835]

Keresés
Close this search box.

Megjelent a magyar agár VAV szabályzat

Megosztás facebookon

Az Agrárminisztérium hivatalos lapjában, a Földművelésügyi Értesítő LXXI. évfolyam 5. számában, 2021. június 8-án megjelent a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat.

Miután a vad védelméről, vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 2015. évi átfogó módosítása lehetővé tette a magyar agárral folytatott vadászat lehetőségét, ezért a Vadászkamra azonnal hozzákezdett a szükséges részletfeltételek kialakításához. A folyamat egyik eleme, a magyar agár vadászati alkalmassági vizsga rendszerének, szabályainak megalkotása, amely végre eredményesen lezárult.

A magyar agár VAV szabályzattal kapcsolatban a Vadászkamara az elmúlt években több alkalommal folyatatott szakmai, időnként megrekedő egyeztetést a fajta elismert tenyésztőszervezetén kívül a meghatározó fajtaklubok képviselőivel annak érdekében, hogy egy szakmailag megalapozott, időtálló szabályzat kerüljön összeállításra. A hosszas és minden résztvevő konszenzusára törekvő egyeztetések eredményeként elkészült a magyar agár VAV szabályzat. Felépítésében illeszkedik az egyéb vadászkutyafajták és vadászati módokhoz már korábban elkészített szabályzatgyűjteményhez és ugyancsak lehetőséget biztosít a vizsgázó magyar agaraknak egyrészt vadászati körülmények között, másrészt a vadászati helyzetek mesterséges leképezésével műnyúlon is vadászati alkalmasságuk igazolására.

A szabályzat kidolgozásával párhuzamosan a Vadászkamara megszervezte a kapcsolódó bíróképzést is, amelynek eredményeként 2019. novemberétől vizsgázott bírók is rendelkezésre állnak az agarak vadászati alkalmasságának felmérésére.

A vonatkozó jogszabályok értelmében a Vadászkamara valamennyi Területi Szervezete, valamint a fajta elismert tenyésztőszervezete rendezhet vadászati alkalmassági vizsgákat.